När du mår som bäst Tjugonde Naprapaterna

Det går precis lika bra med kranvatten!

Tillhör ni också de som nördar ner sig i fotbolls EM? Måste erkänna att jag är en av de. Det är något speciellt med mästerskap, varje match gäller verkligen otroligt mycket vilket gör att spänningen är på topp.

Ibland blir man lite sur eller snarare riktigt jävla förbannad när spelare “filmar” (inte med sina mobiltelefoner) utan när de förstärker vissa situationer för att vinna fördel. Det är fusk och osportsligt men vinsten är för stor dessvärre för att de ska sluta med det. Ibland händer det faktiskt att spelarna får sig en liten “kyss” och de vrider sig i plågor. Ibland undrar man om det är tillståndet strax under döden. Jag kan avslöja för er att så är det inte.

Jag har själv ingått i ett medicinskt team i en fotbollsklubb och sprungit in många gånger på planen för att ta hand om en spelare. Jag har till och med använt mig utav kylspray som jag saknar  dagens mästerskap, inte ofta vi ser detta idag.

Har kylspray någon effekt eller är det ett spel för galleriet!?

Det har en bra effekt mot smärta och det går att förklara med port teorin. Portteorin går ut på att man konkurrerar ut smärtsignalerna. Vi kan säga att smärtsignaler (en del) åker på en landsväg och där får man vanligtvis bara köra i 70km/h och de nerverna som förmedlar bland annat kyla kör på motorvägen. När dessa signaler som går via nerverna ska åka till frisören (hjärnan) och skvallra  om att foten gör jätteont så hinner så klart kylan dit snabbare eftersom den åker på motorvägen. Kylan konkurrera ut smärtsignalerna. Frisören får informationen om att det är kallt bättre än att det gör ont.
Detta är exakt samma förklaringsmodell som vi kan använda på våra barn som slår sig och föräldrarna står där och blåser sig blåa i ansiktet,  det funkar och det har en fysiologisk förklaring.

Måste man då använda en häftig kylspray burk som det ryker gasmoln från?

Enligt min egen åsikt (som bryr mig om det estetiska, kan man inte tro när man ser mig) så föredrar jag det häftiga molnet av gas även om det ur ett miljömässigt perspektiv är bättre med kranvatten. Kallt kranvatten fungera precis lika bra.

Det handlar om att vilseleda smärtan!
Jag testade detta en gång när jag sprang in på Råsunda och en spelare vred sig i plågor. När jag kom fram till honom så sa jag bara till honom, “gå och bajsa, så ska du se att det känns bättre”, han blev så paff att han glömde bort sin smärta.

 

Njut av helgen när vi spöat Italien!