När du mår som bäst Tjugonde Naprapaterna

Nästa stora mästerskap

Idrottsmedicinare har i grund och botten två saker som ständigt cirkulerar runt i hjärnan och det är inte konstigt att det är just idrott och medicin, kanske därav ordet, idrottsmedicin. Fotbolls EM har nästan precis avslutats,  hur mår många hade tippat Portugal som slutsegrare!? Inte jag i alla fall. Grattis till dem!

Nästa stora mästerskap som står på tur och det är inte mindre än OS i Brasilien. Många idrottare håller just nu på att formtoppa eller den bör kanske vara avslutat nu beroende på när de ska inträda i OS. Formtoppning innebär egentligen att man tränar tufft och hårt under en period för att sedan återhämta sig strax innan ett mästerskap för att få en sk. superkompensation. Under denna “nedträningen” av kroppen är såklart risken större för skador, musklerna är inte lika pigga och kroppens försvar är nedsatt.

För några år sedan var det vinter OS och jag kommer ihåg Per Elofsson som skulle bli intervjuad där reportern fick sitta 10m i från Per, just för att minimera infektions risken. Per fick lite kritik för detta men han har mitt fulla stöd och förståelse för detta. När man tränat i 3-4 år för ett olympisk spel så vill man inte bli smittad av en snorig reporter.

Ett av våra största medalj kandidater är brottaren Sofia Mattsson som skadat sitt knä. Vet inte vad det handlar om för skada men sådant får bara inte hända så tätt inpå ett mästerskap men det händer just av den anledning som jag beskrev tidigare. Vi får hoppas att hon hinner komma tillbaka och skörda framgång i Brasilien.